Det talas mycket om 3D-printing nu för tiden, och många spår att tekniken kommer innebära en revolution på många områden. Än så länge talas det dock mindre om 3D-skanning, en teknik som är viktig för att 3D-printingen ska kunna slå igenom på bred front. Kanske kan ett svenskt företag ändra på detta.
Vissa säger att 3D-skrivare kommer att revolutionera hur vi konsumerar produkter, eftersom det kommer att vara möjligt att skriva ut saker man behöver istället för att köpa dem i en affär. Konsumenterna spås alltså kunna bli producenter. Men det kommer ju – oavsett hur populära 3D-skrivarna blir, även i fortsättningen att finnas ett behov av hantverk av olika slag. Det är t.ex. inte troligt att folk kommer att vilja ha på sig skor som de själva har skrivit ut på sina 3D-skrivare.
Framtiden för sig
Men tänk om man istället på ett smidigt sätt kunde skanna sina fötter, och skicka måtten till en skomakare som kunde göra ett par skor som passar perfekt. Det är detta som Volumental, ett svenskt start up-företag, erbjuder teknik för. Med företagets mjukvara, och en djupkamera som t.ex. en Kinect (ett tillbehör till PC-datorer och Xbox-konsoler) kan vem som helst redan idag skanna sina fötter och skapa 3D-modeller som antingen kan skrivas ut i 3D-skrivare, eller användas för att skapa färdiga produkter med andra tekniker. Dessutom blir det betydligt enklare att hitta rätt storlek när man köper kläder på nätet.
Det är många som tror på Volumental. Hösten 2013 lyckades grundaren, Caroline Walerud, få in 190 000 kronor på en Kickstarter-kampanj. Ett år senare fick man 3 miljoner dollar i såddinvestering från Moor i Stockholm och Founder.org, vilket bara det gör företaget historiskt. Det är ytterst ovanligt att ett svenskt företag får en så pass stor investering så tidigt. Många typer av hårdvara som ska kunna användas för 3D-skanning är nämligen på väg ut på marknaden, men Volumental har ett stort försprång när det gäller mjukvaran.