Bitcoin rör sig kraftigt uppåt, men det förekommer också dramatiska fall. Det här är dock inget nytt, så här har det alltid varit när det kommer till denna valuta.
Många som har investerat i Bitcoin under hösten, kanske via BTCX hemsida har nog fått skrämselhicka under den senaste tiden, åtminstone en gång. Det har nämligen varit en del kraftiga ras, och under en enda dag – 22 december 2017 – föll kursen med 25 %. Det var dock inte första gången som den digitala valutan drabbades av ett så dramatiskt prisfall.
Mellan juni och november 2011 föll Bitcoin från 32 till 2 dollar, skriver Svenska Dagbladet. I början av 2014 var bitcoinkursen uppe i 1000 dollar, vilket är ungefär samma kurs som i början av 2017. Men sedan drabbades en av den tidens största bitcoinbörser, Mt Cox, av en hackerattack vid vilken bitcoins värda en halv miljard dollar stals. Vid slutet av året handlades Bitcoin för ungefär 185 dollar, vilket innebar en nedgång på mer än 80 %.
Är Bitcoin ens en valuta?
Även om dramatiska fall och stigningar är något som har kännetecknat bitcoinhistorien så har vi inte tidigare sett sådan dramatik på bitcoinbörserna tidigare som vi har sett i år. När kinesiska myndigheter förbjöd handel med Bitcoin gick valutan ned från 4800 till mindre än 3000 dollar. Man kan dock jämföra med guld, som är en annan tillgång vars pris varierar en hel del över tid. Därför anser många bedömare att bitcoin inte ska betraktas som en valuta, utan som en spekulationstillgång. Till skillnad från guld kan dock bitcoin stiga och sjunka under en vecka, mer än guldpriset förändras på tio år.
Ett land där de styrande oroas över Bitcoins volatilitet är Sydkorea. Från och med 20 januari kommer anonym handel med valutan att vara förbjuden, skriver Breakit. De styrande oroar sig nämligen för en Bitcoin-bubbla som kommer att slå mot unga. Genom att göra det förbjudet att handla med Bitcoin om det inte görs mellan personer vars riktiga namn matchar uppgifterna på bankkontot hpppas man förhindra en sådan bubbla.
Idag står de sydkoreanska börserna för en femtedel av den globala handeln med kryptovalutor, och hur beslutet kommer att påverka priset på Bitcoins återstår att se. Enligt uppskattningar äger minst en miljon av Sydkoreas 50 miljoner invånare Bitcoins eller någon annan av de stora kryptovalutorna.
De kriminella överger Bitcoin
Bitcoin har fått kritik för att vara en valuta som gjord för kriminellas transaktioner. Det finns dock andra valutor som är svårare att spåra, och de senaste månaderna har de kriminella, exempelvis de som handlar med vapen eller droger, gått över till dessa valutor. Det skriver Dagens industri, som hämtat uppgifterna från Bloomberg News. När polisen i många länder har investerat i programvara som kan övervaka bitcointransaktioner har de ljusskygga verksamheterna gått över till valutor som monero, ethereum och Zcash. Monero gör både användaren och mottagaren anonyma genom att kryptera mottagarens adress i blockkedjan, och skapa falska adresser i kedjan. Även summan som överförs är hemlig för utomstående.